BRIGHTON RESIDENCE BRIGHTON, VIC


-

Located in arguably the best site in Melbourne with sweeping views over Port Phillip Bay to the city, this project is a substantial refurbishment of a masonry and concrete structure. Directly adjacent to the park and beach, the site is over 1600m² with maximum exposure to sunlight and ventilation.

The adaptive re-use of the existing dwelling and the engineering involved in transforming the previous 1990s neo-Georgian building into a contemporary house presented challenges that delivered opportunities to create a series of bespoke spaces in a building with a unique architectural expression. Due to the long rectilinear proportions of the site, every room in the dwelling has views and access to sunlight and ventilation. Along with the living areas, bedrooms and spaces that you would expect to find in this type of house, it also accommodates a basement car park, gym, cinema, wintergarden, lap pool and tennis court.

The living spaces seamlessly flow to the exterior without any level change, and uses the same material that also extends into the pool. This creates a monolithic travertine podium which is separated from the floating zinc box by the living area, a space almost entirely enclosed with performance glazing. The glass panels to the living areas and wintergarden, along with the retractable louvres to the zinc box, provide maximum flexibility by allowing exposure to the elements when weather permits and protection from this harsh environment when required.

The materials consist of a rich palette of textures and finishes such as timber, travertine, zinc, masonry and glass, complimented with bespoke lighting fixtures, custom joinery, soft furnishings and marble slabs. We also enjoyed the opportunity to fully furnish and style this residence.

Credits Brand & Creative by Extension   |  Website by Lettuce